vineri, 18 noiembrie 2011

luni, 7 noiembrie 2011

joi, 3 noiembrie 2011

Catastrofa aeriana de la Yaroslavl

10:55
Pe 7 septembrie 2011 un avion Yak-42 care avea la bord echipa de hochei Lokomotiv Moscova s-a prabusit imediat dupa decolare. In accident au murit 44 de oameni, doar o singura persoana supravietuind.
Accidentul s-a produs din mai multe cauze. Copilotul nu avea voie in mod normal sa fie la bord pentru ca era bolnav si lua medicamente, dar datele lui medicale au fost flasificate astfel incat sa poata zbura. Comandantul nu era suficient instruit. El zburase inainte pe un Yak-40 care avea o alta procedura de decolare. In timpul rularii pe pista pentru decolare la vechile aparate se apasau pana la capat ambele pedale de franare, iar la noul aparat aceasta procedura nu mai era necesara. Pilotul a apasat pe frane iar avionul nu a reusit sa ajunga la viteza suficienta pentru decolare (Vr = rotation speed) iar in loc sa anuleze decolarea a continuat sa ruleze pe pista chiar daca copilotul il avertiza asupra pericolului. O alta greseala a comandantului a fost ca din dorinta de a economisi mai mult carburant la decolare nu a folosit puterea maxima a motoarelor, a facut-o doar dupa ce a depasit pragul critic de anulare a decolarii. Avionul a continuat sa ruleze pe pista pana cand pista s-a terminat, apoi a rulat pe iarba din capatul pista si in final a tras de mansa si a reusit sa desprinda avionul de la sol. Prea tarziu insa pentru ca neavand suficienta viteza avionul a calat si s-a rotit spre stanga, plus ca a atins si un sistem de balezaj.
Mai jos este simularea facuta de anchetatori pe baza datelor telemtrice din cutia "neagra" a avionului. Inregistrarile audio sunt cele reale.

 

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts