joi, 18 septembrie 2014

La mulți ani TAROM!

07:01

La aniversarea celor 60 de ani de activitate, niște poze mai rare:


Ilyushin Il-62M pe Montreal - Mirabel International (YMX / CYMX) Canada - Quebec, 1993


Boeing 737-38J (YR-BGD), singurul avion de acest tip al TAROM care a aterizat pe Kai Tak International (HKG / VHHH) la 11 septembrie 1997


După prăbușirea lui A310-300 YR-LCC la Balotești, TAROM a închiriat acest McDonnell Douglas DC-10-30 (OO-JOT) de la ChallengAir. Aici e pozat în pe final la John F. Kennedy International (JFK / KJFK)


Boeing 707-3K1C (YR-ABA) în zbor la data de 10 octombrie 1975


Boeing 707-3K1C (YR-ABC) printre monștrii B747-200 ai PanAm pe John F. Kennedy International (JFK / KJFK)


Airbus A310-325/ET (YR-LCA) în iunie 2002 pe aeroportul John F. Kennedy International (JFK / KJFK)


Airbus A318 aterizând pe aeroportul din Skiathos

miercuri, 17 septembrie 2014

Google Teapot Easter Egg

06:39
Google are o pagină de eroare funny la adresa google.com/teapot. Eroarea spune "418. I'm a teapot. The requested entity body is short and stout. Tip me over and pour me out." și dacă dați click pe ceainic există și o animație ca mai sus.

Ce înseamnă de fapt eroarea 418? În decursul timpului ați văzut tot felul de erori când navigați pe internet. Poate cea mai des întâlnită fiind 404 "Page not found". Despre toate codurile de eroare am scris acum vreo două luni aici. Ei bine, în acea listă nu există codul 418. De fapt nu e o eroare ci e doar o glumă creată în 1998 ca o glumă de 1 aprilie la congresul HTTP și nu s-a așteptat ca cineva chiar sa o implementeze pe bune pe vreun server. În documentația oferită pentru această eroare astfel încât gluma să fie mai credibilă se definea că 418 este "Any attempt to brew coffee with a teapot should result in the error code '418 I'm a teapot'. The resulting entity body MAY be short and stout.".

marți, 16 septembrie 2014

Boeing 767 - decolare spectaculoasă

18:09


De câteva zile umblă pe Facebook un viral cu un clip realizat acum 5 ani!!! DAAA, acum 5 ani! Încă nu înțeleg goana asta pentru like-uri, dar deviem discuția. E vorba de o filmare făcută de un pasager al unei companii rusești care decolează pe o vreme teribilă. Pe lângă ploaia densă și vizibilitatea destul de scăzută se vede că și vântul de forfecare e foarte puternic. Felicitări piloților pentru reușită și un mare "thumbs down" pentru cei din turnul de control care au aprobat nebunia asta.

Beluga, 20 de ani de zbor

09:49

Pe 13 septembrie 1994 avea loc primul zbor al uriasului Beluga, denumit astfel dupa balena alba din cauza formei sale. In prezent, flota Airbus numara 5 asemenea exemplare.

Incepand cu 1995, cele 5 Airbus-uri Beluga au inlocuit mai vechile modele Super Guppy pentru a transporta componente spre liniile de asamblare finala din Toulouse si Hamburg. Astazi, peste 60 de zboruri intre 11 locatii sunt operate cu Beluga, “balene” transportand piese importante pentru toate gamele Airbus, inclusiv A380. Flota Beluga este operata de Airbus Transport International (ATI), o divizie Airbus, iar fiecare exemplar are un echipaj format din pilot, copilot si inginer de zbor.

In 2013, Airbus-urile Beluga au zburat 5800 de ore, avand o medie de 485 ore/luna si 60 de zboruri/saptamana. Beluga are la baza A300-600R si este propulsat de motoare General Electric CF6-80C2. Cu 56 metri lungime, 17 metri inaltime, un diametru al fuzelajului de 7,71 metri si 1400 mc volum pe puntea principala cargo, Beluga este campion in segmentul sau, depasind Antonov AN-124 sau C-17. Pentru amatorii de cifre, Airbus Beluga poate transporta o sarcina maxima de 47 tone zburand non-stop 1660 km.

Sursa: aeronews.ro









luni, 15 septembrie 2014

Reguli de utilizare a benzii de urgență

07:54
Începem să avem autostrăzi dar nu știm încă să le folosim. Pe lângă faptul că se merge pe banda a doua deși nu e nimic de depășit sau și mai rau, se merge cu o viteză mică pe banda a doua sau nu se schimba banda când e o mașină pe banda de accelerare o problemă foarte des întâlnită este utilizarea aiurea a benzii de urgență. Banda de urgență, așa cum îi spune și numele este DOAR pentru urgențe, nu pentru diferite nevoi personale sau pentru a face poze sau a cumpăra/vinde legume și fructe. Oprirea unei mașini pe banda de urgență e un pericol atât pentru cei care sunt opriți cât și pentru ceilalți din trafic. E un obstacol fix pentru mașinile care merg cu cel puțin 130 km/h. Ați văzut ce se întâmplă cu o mașină la un test de coliziune, acel test se efectuează la 60 km/h. Acum imaginați-vă ce se întâmplă la vitezele de pe autostradă.

Acum un mic ghid pentru situațiile într-adevăr neprevăzute în care trebuie să opriți mașina pe autostradă.


Opriți vehicolul cât mai pe dreapta astfel încât să puteți coborî de la volan în deplină siguranță. Puneți luminile de avarie și lăsați lămpile de poziție aprinse.


Puneți-vă vesta reflectorizantă. E bine să o aveți în bord sau într-un loc cu acces ușor, astfel încât atunci când coborâți din mașină să o aveți pe voi. e preferabil ca toți ocupanții vehicolului să aibe câte o vestă. Vesta vă asigură o vizibilitate mărită chiar și pe zi și atenționează ceilalți participanți la trafic.


Folosiți ușile din partea dreaptă pentru a coborî toți pasagerii din mașină cât mai repede și refugiați-vă dincolo de parapetele de protecție.


Deplasați-vă spre cel mai apropiat telefon SOS doar dincolo de parapete. Nu încercați să traversați autostrada chiar dacă ați văzut pe celalaltă parte un telefon.


Sunați la centrul de asistență al autostrăzii. Dacă telefonul SOS nu e funcțional sunați de pe un telefon mobil la 112. Nu încercați să opriți alte mașini din trafic pentru a cere ajutorul.


Reveniți la mașina voastră și așteptați ajutorul pe care l-ați solicitat. Nu traversați parapetele de protecție decât când echipele de intervenție sosesc și personalul vă sfătuiește să o faceți.

Drum bun și atenție în trafic!

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Tupolev Tu-144 "Concordski" descoperit în Kazan

08:46

O parte din istoria aviației stă ascunsă după zidurile unei foste unități militare din Kazan. Un avion model TU-144 părăsit și ruginit a fost găsit de niște pasionați de aviație cu ajutorul lui Google Earth. Culmea e că unele componente hidraulice încă mai funcționează așa cum se vede în filmulețul de mai jos. Acum se încearcă recuperarea lui și expunerea într-un loc cu mai multă deminitate. E o parte din istorie, nu atât a aviației cât și a războiului rece.



Istoria acestui avion, primul avion de pasageri care a zburat mai repede decât viteza sunetului, e demnă de un film cu James Bond.

În timp ce britanicii și francezii se chinuiau de ani de zile să realizeze mult mai cunoscutul Concorde și faceau zeci de conferințe de presă în care prezentau detalii despre avion, rușii au tăcut mâlc și au anunțat cu două luni în avans că au terminat un avion de pasageri supersonic. Cum a fost posibil? În primul rând datorită spionajului și în al doilea rând secretomaniei tipice URSS. Evident că la zborul inaugural, efectuat pe 31 decembrie 1968, a fost o surpriză pentru anglo-francezi să vadă o copie identică a Concorde-ului. Rușii au răspuns acuzațiilor de furt spunând că e singura variantă să poți construi un avion supersonic, să aibe aripi în delta. Principalul lor argument că e creație proprie e că în dreptul bordului există două aripioare hidraulice, neexistente la Concorde. După căderea comunismului s-a rezolvat și misterul celor două aripioare. Concorde-ul din cauza aripilor delta și a fuzelajului filiform e extrem de instabil la viteze mici, făcând aterizările extrem de dificile. Inginerii ruși nu știau că aceasta e de fapt problema de design general și asumat de către inginerii anglo-francezi. Așa că rușii au încercat echilibrarea botului cu cele două aripioare, fără prea mare succes însă. I-a scăpat însă de niște conflicte diplomatice.

În filmul de mai jos se pot vedea imagini de la prezentarea Tu-144 de la show-ul aeronautic de la Paris din 1973 când avionul s-a prăbușit. Totuși rușii nu au abandonat proiectul și primul avion care a făcut un zbor comercial supersonic a fost cel rusesc, cu un an înaintea Concorde-ului.


O altă caracteristică a celor două avioane "gemene" e nasul care coboară. Design-ul e făcut din rațiuni practice. Pilotul nu poate vedea pista din cauza nasului extrem de lung și ascuțit necesar pentru zborul supersonic. Astfel, în momentele aterizării și decolării, nasul este coborât.

În total au fost construite 16 aparate (există și surse care spun de 17 aparate) și aproape toate au fost părăsite de-a lungul și de-a latul fostei URSS, majoritatea dezasmblate, vandalizate din cauza aluminiului și a altor metale extrem de rare care au fost în componența avionului.

Comercial Tu-144 nu a fost un succes, având doar 55 de zboruri comerciale.






About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts