miercuri, 10 iunie 2015

La pas prin Budapesta - 9

Piața centrală (maghiară "Nagy Vasarcsarnok") este cea mai mare si cea mai veche piață acoperită din Budapesta. Ideea construirii o așa de mare piață a venit de la primul primar al Budeapestei, Károly Kamermayer, și a fost cea mai mare realizare a lui. Și-a dat demisia in 1896, iar când piața a fost inaugurată a venit la ceremonia de deschidere ca simplu cetățean.

Este localizată în capătul străzii pietonale Váci utca pe partea Pestei lângă Podul Libertății în Piața Fővám.

Clădirea a fost proiectată și construită de cître Samu Pecz în anul 1897. Piața oferă o mare varietate de tarabe aflate pe trei etaje. Poarta de intrare are trăsături neogotice. O caracteristică arhitecturală este acoperișul care a fost restaurat astfel încât să aibe culorile specifice ale vitraliilor colorate din Pécs. Suprafața clădirii este de 10.000 metrii pătrați, care e acoperiă de o structură de oțel. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial clădirea a fost distrusă complet și nu a fost folosită timp de mulți ani. Pe parcusul deceniului 9 al secolului trecut au fost începute lucrări de restaurare pentru a aduce piața la vechea ei splendoare de odinoară. După finalizarea restaurării, clădirea a primit premiul FIABCI Prix d’Excellence în 1999 și a devenit una dintre cele mai popularii atracții turistice ale orașului.

Majoritatea tarabelor și standurilor de la parter oferă diferite sortimente de carne și produse din carne, mare majoritate fiind tradiționale. La etaj sunt suveniruri si diverse obiecte tradiționale ungurești de la cani până la haine. Iar la subsol există un supermarket și găsiți piața de pește sau standuri cu castraveți murați.

Piața e închisă duminică și se deschide la 6 dimineața în celelalte zile, închizându-și porțile luni la 5, marți până vineri la 6 iar sâmbăta la 3 după amiaza.












































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts