vineri, 7 august 2015

Windows 10 upgrade

Ieri am făcut upgrade de la Windows 7 la Windows 10.


Toată lumea (cred) știe că se poate face upgrade de la Windows 8 (8.1) la Windows 10. A fost atât de promovată treaba asta încât și un copil de 10 ani a priceput-o. Promovarea a avut logica ei în spate. Windows 8 a fost un produs ratat, nu din cauza inginerilor ci mai degrabă din cauza designerilor, dar asta e deja altă analiză. Astfel încât promovarea trecerii gratuite de la acest insucces la o viitoare versiune e ceva natural. 

Ei, astfel însă treaba cu Windows 7. Lumea a fost și este în continuare mulțumită de Windows 7. Probabil după Windows XP e cel mai reușit produs OS de la Microsoft. Și cum nu de mult timp s-a sistat suportul pentru XP, vrând-nevrând ai mutat și pe cei mai îndărătnici spre 7. Acum ce să faci ca marketing? Să promovezi trecerea gratuită mai departe către 10 și să amețești complet utilizatorul care de abia s-a obișnuit cu trecerea de la XP la 7? Sau să o anunți doar prin intermediul unei iconițe în task-bar și cine vrea face trecerea? S-a ales cea de-a doua variantă. Și aici se vede schimbarea de atitudine din partea Microsoft. Prima dintr-un lung șir de decizii bune... Așa că eu am ales să fac upgrade-ul.

Cum se face upgrade-ul? Păi nu e greu...în afară de o înșiruire de Next și multă răbdare, nu e nimic special. Se face la fel cum Windows 7 face orice update in mod normal. Poate o să fac si un mic tutorial dacă se simte nevoia.


Trebuie să menționez de la început că eu am facut pe un PC cu procesor AMD cu 3 nuclee și 8 Gb de RAM. Și cel mai important, am folosit un HDD nu SSD. 

Tot procesul de instalare, incluzând cei 3 giga și ceva de download, a durat cam aproape 2 ore. Mai mult ca sigur că un clean install durează infinit mai puțin. Procesul de upgrade merge de la sine. După ce ai dat ultimul click ca vrei să înceapă, pur și simplu nu te mai atingi de calculator până la final. După ce s-a terminat toată mascarada ai intrat în sistem de parcă nimic nu s-a schimbat. Totul e la locul lui. Toate aplicațiile merg așa cum mergeau înainte. La prima vedere e parcă ai fi instalat o tema nouă pentru Windows 7.


În schimb se vede o mare diferență în ceea ce înseamnă design și funcționalitate. Totul pare să fie acolo unde trebuie. Să fie curat și logic. Să se miște repede și natural. Am trecut prin cele două techincal preview de dinainte, dar nu seamănă produsul final cu versiunile beta. Și aici se vede a două mare schimbare de la Microsoft, ascultă ce spun utilizatorii.

Despre lucruri în plus și de ce e bine să faceți upgrade de la Windows 7 la Windows 10 am să tot discut, dar în prima zi am descoperit două lucruri mult mai bune: viteză și managementul resurselor. Ambele îmbunătățite substanțial față de 7. Totuși la prima vedere pot să menționez lucrurile care s-au lăsat atât de mult așteptate la Command Prompt, copy/paste din tastatură, selectarea textului din fereastră, posibilitatea de resize a ferestrei. Microsoft Edge care pare la fel de rapid și simplu ca și Chrome. Pentru monitoare multiple ai un task-bar pe fiecare în parte. Cortana (combinație între Windows Search și Run din Start menu) merge impecabil. Cică ar ști și comenzi vocale. Dacă folosiți Remode Desktop și e ceva ce trebuie să facă rendering sau are nevoie de fps mare în Windows 7 se trimitea rezoluția maximă dar asta facea ca să vezi câte un frame la câteva secunde. De acum merge totul la viteza normală, dar rezoluția se schimbă în funcție de lățimea de bandă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts