luni, 9 februarie 2009

Google

Hai să revenim şi cu unele ştiri de prin ograda celor de la Google. Parcă nu se mai opresc în a reinventa internetul. Mereu lucruri noi, mereu idei noi şi mai ales concepte noi. Şi toate aceste lucruri noi fără a îţi îngreuna munca. După atâţia ani de lucru în domeniu nu a părăsit conceptul care i-a adus pe culmi ''totul cât mai simplu''.
Începem cu Google Earth (5.0 pentru cei care mai ţin cont de numere de versiuni). Prima mare diferenţă este că avem un ocean. Mda... o sa ziceţi, big deal! Exista ocean şi înainte. Acum oceanul nu înseamnă doar o pată mare albastră, acum vedem suprafaţa apei şi putem chiar să ne scufundăm sub apă sa vedem fundul oceanelor şi mărilor. Nu, nu e nevoie de costum de scafandru! Foarte mulţi savanţi şi-au dat mâna în a realiza această hartă submarină extrem de detaliată. Ce a fost paradoxal până acum la cei de la Google? Faptul că au încercat să ducă spre perfecţiune harta terestră până la nivel de cladiri 3D, teren 3D, străzi pe care le străbaţi de parcă ai merge cu maşina pe ele, dar au ignorat suprafaţa marină care, culmea, acoperă 2/3 din suprafaţa globului. Alt lucru nou pe care îl putem menţiona este historical imagery, adică, pe înţelesul tuturor, putem vedea imagini postate de oameni de-a lungul timpului. Astfel putem vedea evoluţia unui loc de-a lungul timpului. Foarte interesant în cazul în care vrem să ştim cum arăta un parc, sau o cladire acum vreo 10-20 sau chiar 30 de ani. Poate proiectul nu entuziasmează pe mulţi acum, dar peste câţiva ani va fi o istorie vie a lumii. De câte ori nu aţi vrut să vă spuneţi poveştile din călătoriile voastre prin lume prietenilor voştri? Vă puneaţi pe Google Earth şi căutaţi locaţiile pe unde aţi călătorit şi povesteaţi şi în paralel era deschis albumul foto unde arătaţi pozele din locurile respective. E frumos să povesteşti oral, dar ce te faci când cei cărora vrei să le împărtăşeşti aventurile tale nu pot fi alături de tine? Le trimiţi un link cu poze din Picassa? Hmmm... cam greu să spui pe unde au fost făcute pozele. Chiar dacă adaugi la descriere locaţiile nu o să îl vezi pe prieten cum caută pe hartă unde e localitatea de care spuneai tu. Aşa că cei de la Google au venit cu o idee inovatoare: touring. Cu acest tool poţi să faci o ''poveste'' pe hartă, să scrii texte şi să adaugi pozele făcute de tine. Şi încă un lucru interesant pentru cei pasionaţi de astronomie e varianta in 3D a planetei Marte.
A doua noutate este Google Latitude. Dacă tot eram speriaţi că serviciile secrete acum au legal dreptul să ne asculte telefoanele atunci avem şi posibilitatea să vedem ce face oricine în timp real. Să vedem mai precis unde se află. Dacă ai un telefon care are instalat Windows Mobile sau S60 sau e un Blackberry atunci puteţi alege dacă să fiţi vizibili pentru prietenii dumneavoastră pe internet sau pe propriile lor hărţi de la Google. Lucru bun de spionat nevasta, prietena sau soţul sau chiar copilul. Lucru rău? Poate că ne putem gândi că oricine poate vedea unde ne aflăm. Ei na... dacă nu dai tu voie nu apari pe site-ul public. Dacă cineva vrea să te urmărească într-adevăr o putea face cu mult timp în urmă. Tehnologia e dezvoltată de la începutul telefoniei mobile şi se numeşte triangulaţie. Tot ceea ce oferă nou cei de la Google e faptul că au făcut public pentru cetăţenii din majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi SUA. Deci, paranoia e nejustificată, dacă cineva vrea să te urmărească o putea face oricum. Ca distracţie e super instrumentul sau în cazul în care ai un copil şi vrei să ştii dacă e la şcoală sau nu sau pe ce traseu vine de la şcoală e ceva foarte util.



Şi ultimul lucru ''gîndit'' de cei din laboratoarele Google e de fapt un studiu, poate mai degrabă intern dar care e interesant şi pentru consumatorii de rând: pe unde ''umblă'' ochii în timp ce sunt pe un site Google. Asta ca să vă daţi seama de ce se tot schimbă aspectul paginilor lor şi de ce unele aspecte sunt atât de uşor de găsit la ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts