vineri, 15 ianuarie 2016

Netflix în România

Da, da, știu... m-am trezit târziu! Dar nu e chiar așa, nu vreau să prezint știrea care a dat peste cap toată România avidă de torrente ci vreau doar să îmi spun părerea despre acest serviciu care a ajuns în România după ani de așteptare. De fapt nu doar în România, să nu ne mai simțim atât de speciali, ci cam pe tot globul, adică peste 190 de țări.

A, să nu uit, părerea mi-o exprim ca neabonat de Netflix, nici măcar pentru acea lună gratuită. Am ales să zic de la început asta ca să știți dacă merită citit în continuare sau nu.

Și când am zis că nu mi-am făcut abonament nu pentru că vreau să fiu hipster, ci pentru simplu motiv că nu am timp de Netflix. De abia am timp de relaxat puțin pe calculator după ce vin de la serviciu și poate ceva zapping seara pe canapea la TV. Dacă nu e nimic la TV atunci trec pe Chromecast și mă uit la lista mea încă neterminată de pe HBO GO. Și uite așa trece ziua. Nu vrea să judec pe nimeni (dar probabil o fac deja) dar ”hype-ul” ăsta e întreținut de adolescenți sau tineri studenți probabil care viața lor e suprasaturată de timp liber. 

Păi în cazul ăsta Netflix chiar va avea o piață în România? Păi adolescenții vor trebui să vină la cerșit bani și card de credit de la mama sau tata, iar adolescenții când vor vedea tariful se vor întoarce pe Filelist preferând să petreacă o noapte în club pe banii ăia. 


Și tot vorbind de tarife și România hai să vedem cât costă. Păi sunt trei planuri tarifare. Primul e la 7,99 Euro și poate fi accesat de pe un singur device simultan și ai parte de calitate SD. Al doilea plan costă 9,99 Euro și se pot vedea filme sau seriale de pe două dispozitive simultan iar calitatea imaginii e HD. Iar cel mai scump e de 11,99 Euro și pot fi conectate până la patru device-uri simultan iar calitatea imaginii e UHD. OK, prețurile sunt cam aceleași în toată lumea. Adică și un german și un spaniol plătesc la fel în euro ca un român. Bun, nu discutăm aici de puterea de cumpărare, dar putem discuta aici de prețurile comparativ cu SUA. Acolo prețul nominal e la fel ca în România dar în dolari. Păi și conversia de schimb valutar?! 

OK, nu e prima dată când românii sau alții sunt luați de fraieri. Oricum comportamentul online a celor care ridică în slăvi Netflix e la fel cu cei care stăteau la coadă la deschiderea primului magazin Apple. Nu contează că nu e avantajos pentru mine acel produs dar îl iau ca e foarte cunoscut și e OK să îmi asociez imaginea mea cu acel produs.

Bun, a doua problemă la Netflix pentru România e conținutul. Conform celor de la unogs.com un utilizator din România are acces la ora la care scriu asta (pentru că acel conținut este modificat zilnic) la 785 de video, 576 de filme și 209 seriale. OK, e mult și bate rău de tot HBO GO de exemplu. Dar unde vreau să ajung? Păi să luăm un utilizator din Reunion (da, este o țară cu numele ăsta) poate vedea 1.470 de filme și 355 de seriale. Da, o insulă anonimă din Africa are acces la mai mult conținut decât un român membru UE. Cum e posibil? Păi e vorba de economie de piață. Adică Netflix nu are drepturi de distribuire online în România pentru toate filmele și serialele, nici măcar pentru cele produse de ei. De exemplu ”House of Cards”  care va avea în curând premiera sezonului 4 nu are drept de vizionare în România pentru că drepturile au fost cumpărate de către PRO TV. Dar ei au cumpărat drepturile doar pentru primele două sezoane. Așa că dacă vrei sezonul 3 și sezonul 4 (când va aparea) le vei lua de pe torrente sau vei aștepta până când cele două companii ajung la o înțelegere.

Alt neajuns. Lipsa subtitrării pentru România. Știu, toți cei cu ”hype” pe online urlă că e mai bine că nu există subtitrare că românii strică traducerea (deși pierzi timpul să le explici că se numește și adaptare) și ei acum vreo 3-4 ani nu luau un film de pe Filelist până când nu era disponibilă și subtitrarea. Sau replică că nu e un serviciu pentru tine dacă nu știi foarte bine engleză și mai bine te-ai întoarce la Măruță. Atitudine de doi bani! Uite, eu nu mă abonez și din acest motiv deși vorbesc engleza dar poate vreau să mă uit în liniște la un film cu sonorul la minim. Păi cum mai aud ce zic actorii? Sau dacă mă uit la un serial cu termeni medicali sau științifici? Și ca să închid asta fac referire la paragraful anterior și le bat obrazul americanilor, deși lor le pasă fix undeva de asta. Nu e normal să lansezi un serviciu într-o țară și să nu îl oferi complet. Ei merg pe premisa asta: vă dau la toți la fel, iar apoi din banii pe care îi încasez din abonamente și dacă e rentabil văd eu dacă angajez o firmă de traducere și îți ofer produsul premium pentru care te-am încasat ca atare. E ca și cum ai vedea o mașină frumoasă într-o vitrină de la un showroom auto și o cumperi dar ți-o dă fără ștergătoare de parbriz. Ele vin după mai cumpără încă 10 același model și banii ajung la producător. 

Și o concluzie fericită pentru cei care totuși vor Netflix și totuși au și timp și totuși vor să vadă toată colecția, chiar și cea din SUA chiar și cu subtitrare în română. Da, se poate! Există programe optimizate pentru Netflix asta dacă aveți deja un proxy cu SUA. Pur și simplu aceste programe te arată pe internet ca și cum ai fi în SUA nu în România, deci ai acces ca un american. Căutați cu Google și găsiți soluții și pentru proxy și pentru subtitrare, unele mai simple, altele mai complexe. Nu le detaliez aici pentru că e o recenzie nu un tutorial.

Și să închei și cu o notă proastă știrea de ultimă oră e că Netflix și-a dat seama de problema cu proxy și accesarea titlurilor din altă țară de către abonați aflați pe teritoriul altei țări și a anunțat oficial că va tăia complet accesul pe serverele lor de pe adrese de proxy. Deci, bucurați-vă cât mai repede de luna gratuită și de posibilitatea să vizionați filme sau seriale disponibile pentru cei din SUA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts