sâmbătă, 5 iulie 2014

10 lucruri din "Urzeala tronurilor" înțelese greșit

Este uimitor cum au reușit David Benioff și D.B. Weiss să comprime atâta informație într-o formă ușor de digerat. Dincolo de asta, există câteva detalii și scene care au creat unele confuzii printre telespectatori. Chiar dacă multe dintre aceste neînțelegeri par nesemnificative, ele pot conduce la interpretarea greșită a întâmplărilor, ca imagine de ansamblu.

10. Jaime a violat-o pe Cersei
În una dintre cele mai controversate scene de până acum, Jaime și Cersei participă la o scenă de sex riscantă și incestuoasă sprijinându-se pe masa pe care se afla trupul neînsuflețit al fiului lor. Deși serialul ne lasă să înțelegem altceva, în cărți scrie foarte clar că actul a fost consensual. Deși inițial ea se opune, această scenă are legătură mai degrabă cu locația în care se află decât cu acțiunea în sine. Un contraargument ar fi că serialul a rescris scena și creatorii au vrut s-o prezinte de la început ca un act de viol. Oricum, Alex Graves a insistat să nu fie prezentată așa, declarând ”că actul devine consensual la sfârșit.” El a mai spus că ”actul devine reciproc când ea își pune picioarele în jurul lui și se ține de masă, în mod clar, nu ca să fugă, ci ca să capete stabilitate în actul lor.”

9.”Răpirea” Lyannei Stark de către Prințul Rhaegar a declanșat revolta lui Robert
Dacă vă amintiți discuțiile dintre Eddard Stark și Regele Robert din primul sezon, Rhaegar Targaryen a fost cel care a răpit-o pe Lyanna Stark, logodnica lui Robert și sora lui Eddard. Asta s-a întâmplat înainte de răscoala lui Robert, lupta care l-a ajutat pe Robert Baratheon să-i învingă pe Targaryeni și să ocupe tronul. După ce află că Lyanna a fost răpită, Brandon Stark (fratele mai mare al lui Eddard și al Lyannei) se duce în Debarcaderul Regelui ca să-l omoare pe Prințul Rhaegar. Regele Nebun Aerys II îi arestează pe Brandon și pe tovarășii lui, printre care și moștenitorul tronului din Eyrie, Elbert Arryn.
După capturare, Regele Aerys II le cere taților lor să vină în Debarcaderul Regelui și să dea socoteală pentru fiii lor. Când Rickard Stark vine să se lupte alături de fiul lui pentru a-i face dreptate, Regele Nebun le spune că garda lui era un om foarte pasional, care l-a gătit pe Lordul de Winterfell în armura lui. În același timp, Brandon poartă un lanț legat în jurul gâtului și observă o sabie plasată la îndemână; el se strangulează încercând să pună mâna pe sabie ca să se elibereze și să-și salveze tatăl. Regele Nebun este în continuare paranoic și îi cere lui Jon Arryn (tipul mort, de la începutul serialului) să-i înapoieze pe Robert Baratheon și Eddard Stark, care s-au aflat sub protecția lui în Eyrie. Dar în schimb, Jon Arryn decide să se revolte împotriva Regelui, declanșând mișcarea cunoscută ulterior sub numele de Rebeliunea lui Robert.



8. Mărimea tărâmului Westeros
Mărimile pot fi greu de redat într-un serial, iar Urzeala tronurilor nu face excepție. Foarte mulți oameni au comparat tărâmul Westeros cu Marea Britanie, datorită accentelor, frigului din Nord și florei asemănătoare. Oricum, dacă Westeros ar apărea pe Pământ dintr-o dată, Marea Britanie s-ar suprapune de mai multe ori peste suprafața lui. Această întindere de pământ ne demonstrează că multe dintre călătoriile personajelor din serial au durat mai mult decât și-au imaginat majoritatea oamenilor. De exemplu, drumul de la Winterfell la Debarcaderul Regelui durează 2 sau 3 luni, în funcție de distanțele implicate.

7. Targaryenii cuceresc cele Șapte Regate
Unul dintre cele mai mari evenimente de la începutul serialului este lupta Targaryenilor pentru cucerirea Westeros-ului. Denumită și Războiul de Cucerire, lupta s-a petrecut cu 300 de ani înainte de evenimentele din Urzeala tronurilor, când Targaryenii ajung să pună mâna pe tron până la Rebeliunea lui Robert.
Toată lumea crede că Targaryenii au fost în stare să înfrângă toate cele Șapte Regate din Westeros. Totuși, unul a reușit să reziste: Dorne, casa lui Oberyn Martell. Liderii din Dorne au observat că luptele deschise cu Targaryenii se finalizau mereu cu înfrângerea lor, datorită dragonilor aflați sub controlul acestora. În schimb, regatul s-a implicat într-un război de gherilă, încercând să-i atace pe Targaryeni până la apariția dragonilor. Într-un final, Targaryenii au cedat și și-au retras armata, îngăduindu-i regatului Dorne să rămână independent. Dorne s-a alăturat, într-un final, celor Șapte Regate în urma unei alianțe pașnice prin căsătorie, stabilită după condițiile lor.

6. Sansa Stark este proastă
Până la episodul opt, din sezonul patru, fanii și-au exprimat în mod continuu frustrarea în legătură cu Sansa. Fiind prezentată aproape în mod constant ca cel mai neajutorat copil al casei Stark, Sansa a fost acuzată că este cel mai prost personaj din serial. Fanii și-au exprimat în nenumărate rânduri părerea despre ea, numind-o patetică și pasivă, în special în comparație cu frații ei mai obraznici. În orice caz, tocmai această persoană patetică a reușit să supraviețuiască în cuibul de șerpi din Debarcaderul Regelui. Cersei Lannister a învățat-o despre limitele poziției unei femei în societate și cum să le depășească. Lady Olenna i-a arătat Sansei cum să privească dincolo de înșelăciune și să folosească acest avantaj în favoarea ei. Sandor Clegane a învățat-o că nu există eroi în lumea asta și că nimic nu este alb sau negru.



5. Garda Regelui și Mantiile Aurii sunt unul și același lucru
Garda Regelui este compusă din cei mai importanți șapte cavaleri din Westeros, care au jurat să protejeze regele aflat la putere și familia regală. Fiecare membru își dedică viața acestui jurământ și nu pot deține un teren, o soție sau să aibă copii. Apartenența la Garda Regelui este considerată cea mai înaltă onoare și foarte mulți cavaleri legendari au făcut parte din ea de-a lungul istoriei. ”Mantiile Aurii” este doar o poreclă pentru Garda Orășenească din Debarcaderul Regelui. Deși culorile roșu și auriu aparțin Casei Lannister, Mantiile Aurii nu se află sub conducerea caselor (pe de altă parte, corupția și mita sunt des întâlnite în rândurile lor).

4. Targaryenii sunt rezistenți la foc
În ciuda metodei prin care ”regele preferat” al fiecăruia a fost eliminat, mulți fani au impresia că Targaryenii sunt imuni la foc. Această neînțelegere a apărut după ce Daenerys a supraviețuit focului mistuitor rezultat după ce dragonii au ieșit din ouă. Oricum, Daenerys nu a supraviețuit așa ușor doar fiindcă este o Targaryen. Evenimentul a fost un miracol fără precedent, alimentat, probabil, de magia sângelui. De fapt, decesul în urma incendiilor a fost un subiect de dezbatere comun în istoria Targaryenilor. La fel ca și coroana topită a lui Viserys, mulți membri din familia Targaryenilor au murit din mai multe cauze: de la incendii la băutul focului sălbatic.



3. Wights și Umblătorii Albi sunt același lucru
Umblătorii Albi (cunoscuți în cărți sub numele de Ceilalți) sunt niște necromanți demonici și ciudați despre care se vorbește doar în șoaptă sau în legende. Chiar și în cărți există foarte puține informații despre ei, în afară de faptul că sunt niște creaturi foarte periculoase. Wights apar în general sub înfățișarea unor zombi care au fost readuși la viață de Umblătorii Albi. În esență, sunt niște zombi fără minte, controlați de Umblătorii care i-au reînviat. În timp ce aceștia pot fi distruși de foc, cu Umblătorii Albi nu este atât de simplu, de aceea când Sam reușește să omoare unul este un moment foarte important. Sam a descoperit fără să vrea că Umblătorii Albi sunt sensibili la armele făurite din obsidian (numit și sticla dragonului).

2. Stannis se află sub controlul lui Melisandre
În Urzeala tronurilor, Stannis apare foarte rar fără ca Melisandre să-i șoptească ceva în ureche, influențându-i deciziile. Asta, în combinație cu pasiunea lui Melisandre pentru magie, i-a lăsat pe mulți să creadă că Stannis este o marionetă aflată sub controlul Preotesei Roșii. Dar lucrurile nu stau chiar așa. În timpul sezonului 2, Stannis o sfidează pe Melisandre și alege să nu o aducă în lupta de la Apa Neagră. La scurt timp după aceea, după înfrângere, Stannis este distrus și se izolează departe de ochii lumii. Și fiindcă Melisandre este singurul său confort din perioada aceea, el devine în mod natural mai deschis la sfaturile ei, săvârșind acțiuni contestabile pe parcurs. Din fericire, când Davos reapare în poveste, el reușește să-l pună pe Stannis pe picioare.



1. Casa Lannister este în continuare cea mai mare forță militară din Westeros
Un lucru care nu a fost explorat îndeajuns de mult în serial este competența lui Robb Stark, ca lider. În timpul primelor două sezoane, Robb Stark i-a învins pe Lannisteri la fiecare pas, câștigând toate bătăliile. Asta, în combinație cu lupta de la Apa Neagră, a condus la moartea și dezertarea unui număr foarte mare de soldați ai casei Lannister, care momentan pare să ocupe o poziție bună în Westeros. În orice caz, Războiul celor Cinci Regi i-a ruinat, dacă ne gândim la numărul trupelor pierdute; casa a supraviețuit până acum de pe urma parcelelor clandestine, alianțelor nesigure și geniului neapreciat al unui pitic. Casa Lannister se bazează în totalitate pe alianța cu Tyrell în momentul de față, motiv pentru care Tywin face tot posibilul să țină casa unită, în ciuda antipatiei pe care și-o poartă.

Sursa: HBO România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts