vineri, 20 mai 2016

Upgrade Windows 10 de la versiunea pe 32 de biți la cea pe 64 de biți

Microsoft oferă upgrade gratuit de la versiunile anterioare licențiate de Windows 7 și Windows 8.1 la Windows 10. De asemenea, așa cum erau și acele versiuni anterioare, sistemul de operare vine în două ediții: 32 de biți și 64 de biți.

În timp ce upgrade-ul de la Windows 10 Home la versiunea Windows 10 Pro nu e gratuită, totuși Microsoft nu cere bani în plus pentru modificarea sistemului din 32 de biți la 64 de biți.

În documentația oficială se specifică că se poate face mutarea doar la versiune echivalentă cu o aceeași arhitectură. Această limitare înseamnă că dacă aveți un calculator care are instalată o versiune pe 32 de biți a Windows 8.1, după procesul de upgrade veți rămâne blocat la versiunea de Windows 10 tot pe 32 de biți, chiar dacă procesorul suportă 64 de biți. Singura soluție oficială menționează să faceți o instalare curată a sistemului de operare și să reconfigurați toate aplicațiile.

În acest ghid vă voi îndruma cum să verificați dacă sistemul dumneavoastră suportă 64 de biți și apoi pașii pentru upgrade la Windows 10 (x64).



Fiți siguri ca Windows 10 pe 64 de biți e compatibil cu sistemul dumneavoastră hardware


În timp ce o versiune a unui sistem de operare pe 32 de biți poate fi instalată pe un sistem de 64 de biți, procesul invers e imposibil din cauza arhitecturii procesorului. De aceea, înainte de a începe upgrade-ul, verificați compatibilitatea.

Acest lucru se află cu ușurință din aplicația Setări (Settings).

  1. Apăsați combinația de taste Windows + I pentru a deschide aplicația Settings
  2. Dați click pe System
  3. Dați click pe About
  4. La rubrica System type aveți două informații. Daca spune 32-bit operating system, x64-based processor, înseamnă că calculatorul dumneavoastră folosește o versiune a Windows 10 pe 32 de biți pe o arhitectură a procesorului pe 64 de biți. Dacă spune 32-bit operating system, x86-based processor, atunci sistemul dumneavoastră nu suportă Windows 10 (x64)

Alternativ puteți folosi aplicația System Information pentru a afla detalii mai precise despre tipul procesorului
  1. Dați un search în Cortana după System Information și apoi dați click sau apăsați Enter
  2. În tabelul din stânga selectați System Summary și în tabelul din dreapta la System Type verificați dacă apare scris x64-based PC, atunci sistemul poate fi upgradat la Windows 10 pe 64 de biți. Dacă apare scris x86-based PC, atunci nu puteți continua procesul de upgrade.

Chiar și așa e posibil ca sistemul dumneavoastră hardware să nu suporte Windows 10, asta în cazul în care dețineți componente mai vechi. Conform paginii de suport a Microsoft de la Windows 8.1, sistemul de operare necesită următoarele caracteristici, incluzând Physical Address Extension (PAE), No-eXecute (NX) și Streaming SIMD Extensions 2 (SSE2). În plus, Windows 10 (x64) mai are nevoie ca funcția CMPXCHG16b (CX16) să fie prezentă în procesor.

Programul de instalare a Windows verifică mai întâi compatibilitatea sistemului hardware cu cerințele sistemului de operare. Dacă una dintre ele nu e îndeplinită, Windows 10 nu se va instala.

Pentru a verifica dacă aceste cerințe sunt îndeplinite înainte de a începe procedura de upgrade folosiți o unealtă care folosește liniile de comandă numită Coreinfo aparținând pachetului de utilitare Microsoft Windows Sysinternals.
  1. Vizitați pagina de download a Windows Sysinternals și descărcați Coreinfo (imaginea 1)
  2. Deschideți dosarul unde ați descărcat Coreinfo, click dreapta pe fișierul ZIP și alegeți Extract all (imaginea 2)
  3. Dupa ce directorul Coreinfo se deschide cu File Explorer alegeți din meniul de sus File și apoi Open command prompt (imaginea 3)
  4. Scrieți în noua fereastră deschisă coreinfo și apăsați Enter 
  5. Coreinfo va face o listă cu informațiile procesorului. Verificați dacă cerințele sunt îndeplinite folosind combinația de taste Ctrl+F pentru a face o căutare a următoarelor cuvinte cheie: PAE, NX, SSE2 și CX16. (imaginea 4)
Imaginea 1

Imaginea 2

Imaginea 3

Imaginea 4

Fiți siguri că există versiuni de drivere pe 64 de biți


De asemenea trebuie sa fiți siguri că celelalte componente ale calculatorului dumneavoastră, ca placă video, de sunet, de rețea, au disponibile oficial versiuni de drivere pe 64 de biți. Cele pe 32 de biți nu vor funcționa.

Totuși e puțin probabil să fiți în această situație pentru că în ultimii ani producătorii de componente au pus la dispoziția clienților drivere și pe 64 de biți. Pagina de internet a producătorului e sursa cea mai de încredere pentru această verificare.

Vă recomand și să faceți cu această ocazie download la toate drivere-le necesare înainte de procesul de instalare. Mai ales pentru a evita cazul, puțin probabil, ca placa de rețea să nu existe în kitul de instalare a Windows 10.

Faceți o copie de rezervă a datelor dumneavoastră


Voi face disponibil un tutorial despre cum să faceți o copie de rezervă completă pe un suport extern în viitor. Oricum, salvați toate datele personale pe un dispozitiv extern sau chiar în cloud pe OneDrive de exemplu, serviciul pus gratuit la dispoziție de către Microsoft. De asemenea salvați tot ce considerați necesar de pe partiția cu actualul sistem de operare (prima în marea majoritate a cazurilor).

Verificați dacă actuala licența e activată


Pentru a verifica acest lucru deschideți aplicația Settings apoi Update & Security apoi Activation.

Instalarea curată a Windows 10


Așa cum menționam la începutul articolului singura variantă este o instalare de la zero.

Crearea mediului de instalare a Windows 10


1. Conectați un suport media pe USB cu spațiu liber de minim 4 GB
2. Accesați pagina de download Windows 10 a Microsoft
3. Dați click pe Download tool now și salvați Media Creation Tool pe desktop

4. Dați dublu click pe fișierul MediaCreationTool.exe
5. Acceptați termenii și condițiile de utilizare
6. Selectați Create installation media for another PC
7. Apăsați pe Next


8. Deselectați opțiunea Use recommended options for this PC
9. Selectați cu atenție limba de instalare, versiunea și cel mai important, arhitectura, care în acest caz este 64-bit (x64)
10. Apăsați pe Next


11. Selectați USB flash drive
12. Apăsați pe Next


13. Selectați dispozitivul extern pe care doriți să puneți kitul de instalare din listă
14. Apăsați pe Next


15. După ce procesul s-a încheiat puteți închide aplicația

Instalarea versiunii pe 64 de biți a Windows 10


1. Reporniți calculatorul cu dispozitivul media conectat în portul USB și cu setările din BIOS pentru a încerca să pornească prioritar de pe USB, nu de pe HDD
2. Din meniul de instalare dați click pe Next
3. Dați click pe Install now
4. Pentru că versiunea anterioară a Windows 10 era deja activată, puteți sări peste pasul în care vi se cere să introduceți cheia produsului
5. Acceptați termenii și condițiile de utilizare
6. Dați click pe Custom: Install Windows only (advanced)


7. Selectați și ștergeți cele două partiții (cea rezervată și cea pe care se află sistemul), în general Drive 0 Partition 1 și Drive 0 Partition 2


8. Dați click pe Next și așteptați finalizarea procesului de instalare

După instalare, nu uitați să mergeți în Settings > Windows Update și instalați ultimele updateuri de sistem și drivere. În cazul în care Windows nu găsește toate driverele folosiți-le pe cele am recomandat să le luați la început de pe site-urile producătorilor. Atenție însă, din nou, la versiunea de 64 de biți

În final instalați din nou toate aplicațiile necesare și faceți o restaurare a fișierelor personale.

Avantaje a unui sistem de operare pe 64 de biți


Nu sunt diferențe de aplicații sau funcții între cele două versiuni. Totuși marele avantaj este în productivitate. De exemplu, la versiunea de 32 de biți aveți o limitare a memoriei RAM la 3,5 GB. Acest avantaj înseamnă că pe versiunea de 64 de biți, neexistând această limitare a memoriei RAM puteți lansa mai multe aplicații simultan fără a fi afectat de restricționarea sistemului de operare. Mai evident e în cazul unor aplicații mari consumatoare de memorie RAM ca de exemplu AutoCAD sau Adobe Photoshop. Chiar și în cazul navigării pe internet cu browserul Chrome se va simți o îmbunătățire a performanței. Fiecare tab din Chrome înseamnă o sesiune nouă a aplicației în sine, deci fiecare cu propriile resurse. Iar în cazul în care aveți foarte multe tab-uri deschise înseamnă ca și cum ați avea aceeași aplicație deschisă tot de atâtea ori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts