miercuri, 1 aprilie 2009

Schimbarea literei la un floppy extern

Mai nou cam toate noile calculatoare şi chiar toate notebook-urile nu mai ai floppy. E un mijloc de stocare depăşit. Acum există CD-uri, DVD-uri, stick-uri USB, carduri de memorie, etc. Şi totuşi, Finanţele Publice din România (cel mai des) folosesc programe mai mult decât învechite care folosesc pentru stocare de informaţii dischete floppy de 1.44 MB. Ce facem în cazul în care nu mai avem unitate floppy? Cumpărăm unul extern pe care să îl mutăm de la un calculator la altul sau chiar pe notebook. Dar apare o altă problemă: Windows XP (şi nu numai) atribuie floppy-ului extern litera B. Ei şi? Chiar aşa, mare brânză... dar totuşi e o mare brânză pentru că acel program fantastic nu ştie să salveze decât pe litera A, şi cum nu e nimic în Windows ca şi litera A aici apare problema. Şi nici nu există vreo opţiune în program unde să selectezi drive-ul pe care să salvezi.
Gata cu introducerea şi să trecem la rezolvarea problemei. La prima impresie poate fi simplă rezolvarea. Am încerca următoarea variantă:
  1. Clic Start
  2. Clic dreapta My Computer (sau aceaşi variantă direct de pe desktop)
  3. Selectaţi Manage
  4. Storage
  5. Disk Management
  6. Clic dreapta pe Change Drive Letter şi schimbaţi litera de pe driver-ul pe care doriţi

Ehhh... SURPRIZĂ!!! Nu apare floppy-ul în listă!!! Culmea... şi asta era şi varianta oficială de la Microsoft.

Şi totuşi există o variantă de rezolvat:

  1. Clic Start
  2. Clic Run
  3. Scrieţi regedit şi apoi Enter
  4. Mergeţi la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices
  5. În panelul din dreapta căutaţi \DosDevices\A:
  6. Clic dreapta pe nume şi alegeţi Rename
  7. Schimbaţi litera A în altă literă (M de exemplu) care nu mai este atribuită în device-uri
  8. Faceţi acelaşi lucru la \DosDevices\B: dar alegeţi litera A în loc de B
  9. Acum vechea atribuire a primului driver (din A în M) repetaţi-o schimbând din M în B, astfel s-au înlocuit cele două litere între ele în regiştrii de la Windows

Dar nu s-a terminat aici totul. Accesaţi Device Manager (Win Key + Pause Break > Hardware > Device Manager) şi căutaţi floppy ''disk drives'', apoi apăsaţi pe + pentru a expanda secţiunea şi clic dreapta pe ambele intrări (Floppy Disk Drive and TEAC Model #) şi alegeţi "Uninstall". Apoi mergeţi în secţiunea "Universal Serial Bus Controllers" şi căutaţi TEAC USB Floppy Drive şi la fel ca mai înainte dezinstalaţi şi acest driver. Apoi în Device Manager mergeţi în nivelul primar (Computer Name) şi alegeţi din meniul contextual care apare dupa ce daţi clic dreapta pe "Scan for hardware changes". Acum Windows-ul caută driverele şi după ce le găseşte le instalează.

Acum Windows-ul a schimbat pentru moment driverele dar mai este o problemă, asta doar pentru PC-uri. Pentru a o rezolva va trebui să daţi reboot şi să intraţi în BIOS. În funcţie de BIOS-ul pe care îl aveţi căutaţi prin meniu şi dezactivaţi floppy-ul.

Şi astfel s-a rezolvat problema!!! Oare nu era mai simplu ca cei de la Finanţe să revină cu picioarele pe pământ şi sa trăiască în lumea actuală cu Windows XP şi fără floppy? O întrebare retorică de fapt...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts