joi, 10 iulie 2014

De neoprit - minciuna lui Armstrong

Prăbușirea unui zeu american al sportului este un punct de pornire foarte ofertant. Documentarul lui Alex Gibney reface o cronologie a celui mai de succes atlet dopat al tuturor timpurilor și-o face onest, cu o mirare sinceră apropos de diverse episoade trecute cu vederea de marele public.


Finalul poveștii lui Lance Armstrong este cunoscut și nu doar pasionaților de ciclism: în 2013 câștigătorul a 7 Tour de France a fost găsit vinovat de dopaj și suspendat pe viață din orice fel de carieră sportivă profesională. Scandalul a aruncat în aer jurnalele de știri și i-a adus din nou audiențe record lui Oprah Winfrey (în emisiunea căreia ciclistul s-a confesat public). 
Lance Armstrong, texanul care învinsese cancerul și devenise ani de-a rândul mare subiect de mândrie americană, se dovedea unul dintre cei mai eficienți dopați ai sportului și o rușine enormă pentru țara și sponsorii care-l adoraseră. Gibney merge dincolo de implicațiile personale, morale, sportive și naționale pentru a pune pe ecran o poveste mult mai sumbră și șocantă decât ar fi de așteptat. 
De-a lungul carierei “false”, Armstrong se dovedește, după cum povestesc cei care i-au fost alături, nimic mai mult decât un trișor foarte abil, complet incapabil de îndoieli și deloc dispus să-și piardă o carieră (faimă, bani) construită pe înșelăciuni medicale.

Cât de abile pot fi înșelăciunile medicale? De la o rețetă falsificată la întreaga echipă de ciclism făcându-și transfuzii cu o seară înainte de un control anti-dopping Armstrong le-a făcut pe toate. Plus amenințări la adresa unor martori din proces (primul proces, mai puțin cunoscut celor nepasionați de ciclism), plus mărturii mincinoase. Plus activitățile fundației de luptă cu cancerul pe care ciclistul, el însuși supraviețuitor al cancerului testicular, a înființat-o și promovat-o. Și aici abordarea obiectivă a lui Gibney este și atu și handicap în același timp. Povestit și de cei care i-au fost aproape când folosea, procura și dispunea către coechipieri folosirea substanțelor de dopaj, invocat din materiale de arhivă (fie ele sportive, caritabile sau juricice), marele Armstrong este cumva absent. Portretul făcut obiectiv din fapte și declarații (totalmente disjuncte) conturează mai mult un monstru avid de bani și lauri care, odată ajuns multiplu campion, recurge la absolut orice mijloc pentru a-și păstra prestigiul și buna imagine. 

Prin fundalul mărturiilor și interviurilor se conturează o altă chestiune extrem de nocivă: întreg angrenajul care încearcă, disperat, să apere prestigiul ciclistului. Nici sponsorii, nici comitetele sportive americane care investesc bani serioși și imagine pozitivă în campion nu-și pot permite scandalul. Care, evitat la mustață de câteva ori de cinismul și manevrele de culise ale lui Armstrong, totuși izbucnește. Documentarul nu intenționează să caute motive și justificări psihologice. O fac ocazional câțiva dintre cei implicați. Alții povestesc tehnicile de intimidare folosite de campion. 

Croit pe măsura cinismului protagonistului, filmul lui Gibney este captivant și incredibil, un alt exemplu clasic de “viața bate filmul”.
Sursa: HBO.ro



În această seară pe HBO România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts