marți, 16 august 2016

Grădinile Naționale - Atena (2)

Grădinile Regale au fost scena unui punct de cotitură în istoria Greciei. În 1920, la sfârșitul Primului Război Mondial, Grecia sub conducerea Regelui Alexandru și a guvernului condus de către Eleftherios Vanizelos a păstrat politica Megali Idea (Marea Idee) care însemna ca Grecia să preia controlul regiunii Asia Minor. Astfel că în 1919 au început Războiul Greco-Turc cu ajutorul Marii Britanii și al Franței. În timp ce se plimba prin grădină în data de 30 septembrie 1920, Regele Alexandru a fost mușcat de o maimuță de companie și a murit din cauza septicemiei trei săptămâni mai târziu. Moartea lui a grăbit întorcerea tatălui său, Regele Constantin I, deposedat de tron după Primul Război Mondial pentru simpatiile și ajutorul dat Germaniei. Imediat după reîntoarcerea pe tron Regele Constantin I a organizat o coaliție care a învins guvernul condus de către Venizelos la alegerile din noiembrie 1920. Noul Prim Minstru, Dimitrios Gounaris, un monrahist convins, a început epurarea politică în rândul armatei punând în loc noi ofițeri loiali noului rege. 



Aceste schimbări în plin război au dus la pierderea sprijinului aliților (Franța și Marea Britanie) și o nouă conducere mai puțin experimentată în rândul ofițerilor de la conducerea armatei. Rezultatul a fost Marele Incendiu din Smyrna în septembrie 1922. Incendiul a izbucnit pe 13 septembrie 1922 și a fost stins pe 22 septembrie același an. A izbucnit la patru zile după ce forțele turce au recucerit orașul Izmir (Smyrna) și a dus la finalul războiului, câștigat de către armata turcă.


Au murit în incendiu între 10 mii și 100 de mii de oameni. Restul supravițuitorilor s-au refugiat în zona litorală și au fost obligați să rămână acolo timp de aproape două săptămâni. Evacuarea s-a făcut abia după ce Grecia a capitulat iar cei aproape 200.000 de greci și armeni au fost transportați în Grecia de către nave turcești sub supravegherea navelor aliate. Ciudat a fost ca incendiul a distrus casele grecești și armene iar cele tucești și evreiești au fost practic neatinse.


După acest episod Winston Churchill a spus "nu e nicio exagerare în a spune că un sfert de milion de oameni au murit din cauza unei mușcături de maimuță".

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts