sâmbătă, 11 octombrie 2014

Chromecast - prezentare

Așa cum vă spuneam zilele trecute mi-am achiziționat un dispozitiv minune: Chromecast. L-am achiziționat din State unde prețul este cel prezentat pe site-ul de prezentare și e prețul recomandat de vânzare, adică 35$. La noi este mult mai scump.


Bun, acum să vă spun ce face această mică jucărie, fără ghilimele pentru că într-adevăr e mică, nu e mai mare decât o brichetă. Păi se comportă că un dispozitiv care poate recepționa prin WI-FI imagini atât statice cât și în mișcare și le poate prezenta pe un televizior dotat cu mufă de intrare HDMI.


Am fost cam vag? Hai să detaliez atunci. Aveți un videoclip preferat pe YouTube și vreți să îl vadă și să-l audă oricine e la voi acasă. Stați toți comozi pe canapea, fotoliu sau pe jos și iei telefonul care poate fi Android sau iOS și trimiteți videclipul pe ecranul televizorului doar printr-o apăsare de buton. La fel se poate cu tot mai multe aplicații pe care le aveți de vizionat clipuri sau chiar filme pe telefon sau pe tabletă. Poate nu pare mare brânză pentru că pentru România, momentan nu există Hulu sau Netflix  iar HBO GO este destul de puțin extins mai ales că cei de la RCS-RDS nu au ajuns la un acord cu HBO.

Dar ce ziceți dacă vreți să vedeți un serial sau un film la care vă uitați de obicei pe vreun site care dau stream la ele? E destul de incomod dacă vă uitați la ele pe un laptop cu imagine mică sau trebuie să trageți un cablu din laptop până la TV. Dar e de-a dreptul imposibil să o faceți daca aveți un PC care e într-o cameră iar TV-ul în alta (cazul meu de exemplu). Nu poți trage un cablu HDMI atâta drum, nu? Ei bine, poți să cast-ui imaginea (și sunetul) dintr-un tab de Chrome pe dispozitiv care le arată la TV. Acum puteți sta comozi pe canapeaua din sufragerie cu o pungă de popcorn în brațe și să va uitați la filmul dorit pe ecranul HD al TV-ului.

O să îmi spuneți că e bine, e frumos, dar aveți multe filme pe hard-disk și vreți să le vedeți, poate chiar cu subtitrare. Da, se poate... Există aplicații făcute pentru Chromecast care pot să vă redea de pe PC un film sau un întreg director de filme pe TV. Astfel nu mai e nevoie să dați sute de lei pe un mediabox care să devină depășit tehnic dacă apare o nouă metodă de encodare a fișierelor video. Pur și simplu PC-ul dumneavoastră devine un mediabox.

Aplicațiile care să aibe integrat Chromecast devin tot mai multe pe zi ce trece.

De exemplu, de câteva zile a apărut un update astfel încât puteți vedea pe TV pozele din directoarele de pe Google+ (ex Picassa). Le puteți adăuga și un fundal audio și să faceți o prezentare pentru prieteni care vor să știe cum v-ați distrat în concediu de exemplu.



Tot mai nou se pot schimba și imaginile de fundal atunci când dispozitivul este în standby și nu emite nimic.

OK, o să îmi spuneți că ce mare branză? Orice SmartTV știe să facă asta. Da, dar nu toată lumea își permite un SmartTV. Și chiar și așa, de ce să dai vreo 4-5 sute de lei în plus pe un SmartTV în loc să îți iei un televizor normal, mai ieftin și poate mai calitativ la imagine. Ce te faci când peste vreo 3-4 ani, poate, se schimbă ceva în modul de transmisie pentru SmartTV și televizorul tău pe care ai dat o grămadă de bani devine învechit? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts