sâmbătă, 25 octombrie 2014

Windows 10 preview

Așa cum Microsoft ne-a obișnuit deja, după o versiune proastă, sau care nu prinde la public, vine cu o versiune care repară toate inconvenientele precedente și adaugă îmbunătățiri noi.

Procesul de instalare merge rapid (pe o virtuală am încercat). Ce lucru bun am observat e că s-a păstrat sincronizarea cu vechiul Windows 8 și aplicațiile care au fost instalate acolo s-au mutat si pe 10 imediat după autentificarea cu contul Microsoft (Hotmail sau Live).


Haideți să începem cu marea durere de la windows 8, Metro. Interfața aia care nu se potrivește cu un desktop de nicio culoare, oricât ai încerca să îi găsești lucruri bune. După ce Microsoft au încercat să ne învețe că există un Start button și e acolo și face ceea ce am fost învățați să facă, s-au gândit să îl scoată. Ei bine... săriți în sus de bucurie, butonul s-a întors. Și vorba cântecului, mai puternic și mai voios.

Acum avem un Start care combină vechiul Start cu o mini interfață Metro. Pur și simplu au făcut un mix excelent între cele două. Au luat grafica, accesibilitatea, informațiile din Metro și au pus împreună cu clasicul Start.


Apăsați cu încredere butonul, nu o să vă ducă pe tărâmuri necunoscute, adică înapoi în Metro așa cum o făcea Windows 8.1


O altă problemă majoră la Windows 8 a fost că lumea nu găsea butonul de Power Off și cu toate subsidiarele lui. Acum e la locul lui (nu cel vechi) și face exact ce trebuie să facă. În plus icon-ul e evident.

Gruparea funcțiilor sistemului s-a făcut acum mult mai bine în noul Start. Găsim grupate aplicații utile și folosite des pentru mentenanță în Windows System.


 Avem la fel ca la Windows 8, Windows Explorer cu OneDrive integrat, iar sincronizarea merge fără cusur.




Dintre aplicațiile integrate foarte des se va folosi Search-ul. E ușor de folosit, util și rapid, dar vine cu un mic dezavantaj, rezultatele căutarii sunt din Bing. Totuși, cred că prin acest fel Bing va avea o creștere semnificativă a traficului.


Dacă nu vă place Bing și sunteți fani Google, nimic mai simplu, instalați Google Search din Apps și problema e rezolvată. Evident cu nu e așa ușor de ajuns la ea ca și cea integrată, dar tot e ceva.


Un alt lucru nou e o funcție care există în Linux de peste 10 ani, multiple desktops.

 

E foarte bine integrat și funcția de preview pentru multiple desktops.


Vechiul și clasic System Properties a rămas la locul lui. Simplu, clar și la obiect. Nimic fancy.


Cel de-al doilea Control Panel, care a dat bătăi de cap multor utilizatori de Windows 8 e acum mult mai logic.


Până și detaliile despre rețea sunt clare și la vedere. S-au dus vremurile când trebuia să fii un guru (vorba vine între noi, dar așa eram priviți de utilizatorii care nu prea știau) și să dai o grămadă de click-uri pentru a afla ce IP sau ce Gateway folosești în rețea.

Control Panel-ul clasic a rămas la fel de clasic. Bravo lui!


Surpriza cea mai mare (poate a doua cea mai mare, prima a fost de la Start button) vine de la Task Manager. Am rămas mut câteva secunde când am vazut ca Task Manager-ul e gol (aproape). Pur și simplu nu puteai decât să termini un proces. Apoi am văzut More details și zici că a coborât o lumină din cer pe Pământ. Tot ce își dorește un tehnician IT într-un singur loc.


Acum procesele au detaliat și cât din disc folosesc sau cât din rețea, pe lângă clasicele CPU și memorie. Procesele sunt grupate astfel încât să știi ce procese sunt vizibile și care sunt de background. Procesele care au ramuri pot fi deschise într-o structură arboricolă și închis tot lanțul de procese sau doar unul din grup.


Graficele sunt mai fancy, dar și informația e mai multă.


Și avem și o rubrică nouă, App history care arată cât și cum au fost folosite resursele de diverse aplicații de-a lungul timpului. Un lucru util pentru mentenanță.


În sfârșit serviciile au ajuns la locul lor, adică în Task Manager. Nu mai trebuie să ai încă două ferestre deschise și să vezi ce și cum se întâmplă cu diverse servicii.



Și ca să terminăm într-o notă mai plăcută ochiului, mai sus aveți un preview al aplicației Meteo. De fapt toate aplicațiile au păstrat ideea și feeling-ul de Metro.

La final, totuși menționez că e versiune Preview (un fel de Extended Beta) așa că pot să mai apară schimbări până la versiunea finală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts