joi, 23 octombrie 2014

Android 5.0 Lollipop

Google a lansat pe 15 octombrie, in acelasi timp cu Nexus 6 si Nexus 9, si Android 5.0, denumit Lollipop, cea mai recenta versiune a sistemului sau de operare, cu care am facut deja cunostinta in urma cu aproximativ trei luni, in cadrul Google I/O 2014.


Google descrie noua interfata propusa odata cu lansarea Lollipop ca fiind mult mai intuitiva petru utilizatori indiferent de device-urile folosite, oferind o experienta mult mai consistenta, cu elemente vizuale familiare si, in general, cu o ergonomie de navigare mult imbunatatita fata de versiunile anterioare ale sistemului de operare.

Pe parte de notificari, de asemenea, au fost aduse modificari majore noului Android 5.0. Astfel, utilizatorii vor putea raspunde mesajelor, de exemplu, direct din LockScreen-ul device-ului,  iar o noua functie va permite stabilirea unui interval orar in care puteti primi sau nu notificari. In acelasi timp, Google a decis ca notificarile sa fie afisate, atunci cand rulati o aplicatie (un joc sau orice alt software) doar in partea superioara a ecanului, pentru ca utilizatorul sa nu fie nevoit sa intrerupa activitatea curenta. Acelasi lucru se intampla si atunci cand primiti un apel.


Lollipop aduce si o noutate foarte importanta pentru multi utilizatori care se plang de bateriile destul de slabe. In noul sistem de operare a fost implementata o functie ce poate introduce telefonul sau tableta in modul de economisire a bateriei atunci cand aceasta da semne de "oboseala". Activarea automata a modului de economisire prelungeste durata de functionare a device-ului cu pana la 90 de minute.

Pentru ca toata lumea vorbeste despre securitate si despre inmultirea tentativelor de hacking si implicit inmultirea malware-ului pe Android cu o viteza uluitoare, Lollipop aduce cateva elemente de securitate mai mult decat necesare pe device-urile care vor rula acest sistem de operare. Device-urile care vor rula Android 5.0 Lollipop vor beneficia de criptarea automata a datelor pentru evitarea accesului la acestea in caz de furt sau pierdere a telefonului sau tabletei. De asemenea, Android 5.0 vine cu Security-Enhanced Linux (SELinux), un modul de securitate al kernelului Linux (ca idee, kernelul a fost dezvoltat de ...NSA) si previne (pana la un punct), accesul malware-ului pe dispozitiv.

Google a implementat "guest mode" in Android 5.0. Stiti ce presupune aceasta functie, asa ca nu mai revenim asupra ei. In schimb, merita mentionata functia prin care in cazul in care v-ati uitat device-ul acasa, il puteti accesa prin autentificare cu datele voastre Google pe un alt smartphone ce ruleaza Lollipop.

O noutate extrem de importanta pentru orice utilizator de device mobil este accesul la setarile uzuale ale aparatului. Android Lollipop ofera acum, prin doua swipe-uri de sus in jos pe ecran, acces la: lanterna, functia hotspot, rotirea ecranului, control cast screen, Bluetooth, locatie, luminozitatea ecranului etc.

Se stia deja de planurile Google de a inlocui masina virtuala Dalvik inca dupa lansarea Android 4.4. Noua solutie se numeste ART (Android Runtime), a fost disponibila pe anumite device-uri cu Android 4.4 in versiune beta, iar acum va prelua toate sarcinile aplicatiilor promitand o performanta generala de pana la 4 ori mai buna si o viteza mult mai mare a aplicatiilor rulate (timp de deschidere/refresh). Acelasi ART promite si o performanta mult imbunatatita in multitasking (pot fi rulate si mai multe aplicatii in fundal fara impact asupra experientei in utilizare).


Android 5.0 aduce, dupa cum stiati deja cel mai probabil, suport pentru dispozitive pe 64 de biti (Nexus 9, de exemplu, plus o serie de smartphones cu procesoare Snapdragon compatibile, din noua generatie). De asemenea, exista suport pentru SoC-urile pe 64 de biti, cu nuclee ARM, x86 si cele cu nuclee MIPS.

Nu in ultimul rand, aplicatiile Java ruleaza automat pe 64 de biti.

Google a facut un pas important in eliminarea latentelor pe parte de sunet (probabil ca daca ati rulat aplicatii dedicate compunerii de muzica pe Android ati observat delay-urile enervante in multe cazuri). Se pare ca acum, aplicatiile profesionale audio vor putea fi rulate la latenta zero, cu mixarea a pana la opt canale. De asemenea, Android 5.0 aduce si USB Audio suport.

Pe parte de grafica, implementarea OpenGL ES 3.1 va oferi, afirma Google, experienta video mobila similara celei regasite pe desktop-uri sau consolele de gaming.

Pe parte foto s-a adaugat suport pentru formate ca YUV si Bayer RAW.

Acestea ar fi, in mare, noutatile din Android 5.0 Lollipop, confirmate (din nou) de Google odata cu prezentarea Google nNexus 6 si Google Nexus 9.

Noutatile sunt interesante, interfata bazata pe Material Design este schimbata destul de dramatic (in bine), iar acum nu mai avem de facut decat sa asteptam lista cu device-uri care vor primi Android 5.0. Dupa cum ne-a obisnuit Google inca de la primele versiuni Android, vom avea de asteptat mult si bine...

Pana in acest moment putem confirma ca Android 5.0 Lollipop va ajunge sigur (in perioada urmatoare) pe Nexus 4, Nexus 5 si tabletele Nexus 7 si Nexus 10. Desigur, Lollipop vine direct pe Nexus 6 si Nexus 9.

Sursă: hit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts