miercuri, 18 mai 2016

Subotica - 1

Subotica se afla in partea de nord a Serbiei, provincia Vojvodina. În trecut a fost cel mai mare oraș al regiunii, acum fiind depășit de către Novi Sad. Este al cincilea ca marime din Serbia cu o populație de aproape 100 de mii de locuitori.

Unic în Serbia, Subotica are cele mai multe clădiri construite în stilul art nouveau. Elocventă pentru acest stil arhitectural e casa Raichle (construită de către Ferenc Raichle în 1904). Aceste clădiri au avut aceeași arhitecți, Marcell Komor și Dezso Jakab. alte clădiri emblematice pentru oraș sunt Primăria (1908-1910), Sinagoga (1902), Catedrala Sf. Theresa de Avila (1797), Mănăstirea Franciscană (1723) și bisericile ortodoxe din secolul XVIII.

Teatrul Național care a fost construit în 1854, fiind prima clădire publică din oraș, a fost demolat în 2007, deși se afla pe lista monumentelor protejate din 1983, iar din 1991 a fost inclus pe lista monumentelor cu o importanță deosebită culturală. Deși au fost numeroase proteste împotriva acțiunii, clădirea veche a fost demolată și în locul ei a fost ridicat noul teatru care incorporează elemente arhitecturale ale vechii clădiri.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts